Инсталация на Ruby 2.1.x

 1. Ще работим с най-новата версия на Ruby интерпретатора (MRI). В тази тема ще дадем първоначални инструкции за инсталация и ако някой има проблеми с инсталацията, или се е сблъскал с нещо специфично за неговата операционна система/конфигурация, нека го сподели. За по-значими и качествени приноси, ще даваме бонус точки.

  Windows с инсталатор

  Най-добре използвайте Ruby Installer. Там има прекомпилирани 32-битова и 64-битова версии на интерпретатора за Ruby 2.1.3 (latest stable). Може да инсталирате която и да е от двете, само запомнете коя е. Тази информация е вероятно да ви потрябва в бъдеще, ако инсталирате и по-специфични допълнителни библиотеки.

  Бележка: По време на инсталацията, сложете отметка пред "Add Ruby executables to your PATH".

  Linux/Mac OS/UNIX

  Препоръчваме rbenv + ruby-build. Алтернативно, може да ползвате и rvm. Тези неща са "Ruby version managers" и ви позволяват да имате повече от една инсталация на Ruby и да превключвате между тях, което е удобно.

  Преди да компилирате Ruby, вижте това описание на предварително необходими реквизити (неща като libreadline-dev и прочее).

  Възможно е дистрибуцията ви да върви със стара версия на Ruby интерпретатора. Най-вероятно няма да ви върши работа за курса, затова следвайте подхода, описан по-горе.

  Windows със Cygwin/MinGW

  Ако имате инсталирана някаква UNIX-подобна среда на Windows-а си, от типа на Cygwin или MinGW, което е следващият най-добър вариант след "инсталирайте си Linux", може да пробвате инсталационните инструкции за секцията Linux, може би ще ви е по-лесно занапред.

 2. Лично за мен за Linux нещата най-добре се получиха след като следвах инструкциите тука .

  После си оправих настройките за Sublime за build system-a ето така:

  {
   "env": {
    "PATH":"/usr/local/bin/:${PATH}"
   },
    "cmd": ["chruby-exec", "ruby", "--", "ruby", "$file"],
    "file_regex": "^(...*?):([0-9]*):?([0-9]*)",
    "selector": "source.ruby"
  }
  

  Надявам се съм бил полезен.

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.