Пета задача

 1. Публикували сме и последната за този курс пета задача. Имате малко повече от седмица, за да се справите с нея.

  Задачата е ретроспективна и ви дава възможност да затвърдите и усъвършенствате знанията си до момента, както и да попълните евентуални пропуски. Това е може би една от най-важните и полезни задачи в курса. Не я пропускайте.

  В тази тема може да задавате въпросите си, или да обсъждате неща по задачата.

 2. Здравейте,

  Аз съм си fork-нала хранилището с домашните някъде в началото на курса. ОК ли е да си ползвам същия бранч, и да направя нов commit, отговарящ на изискванията за първоначалния commit на ново хранилище, или да си направя направо нов fork?

 3. Марта, трябва да направиш fork на друго хранилище (виж накъде води линкът в условието). Това не е хранилището с домашните.

  EDIT: Оказа се, че неволно съм създал хранилището ruby-retrospective-4, което трябва да fork-нете, в моя личен GitHub профил, вместо в организацията fmi. Затова и линкът към хранилището – https://github.com/fmi/ruby-retrospective-4 – не работеше. Нещата вече са коригирани, хранилището е на мястото си.

 4. Хаха, дам. Bundler е името и малко заблуждава упътването в хранилището :P

  Отделно, за справяне с грешката при опит за инсталиране на gem-ове SSL_connect returned=1 errno=0 state=SSLv3 read server certificate B: certificate verify failed се ползва следното:

  https://gist.github.com/luislavena/f064211759ee0f806c88

  Като поразуча още git, може да направя pull request :)

  Edit: bundle install явно трябва след инсталиране на bundler да се изпълни, за да се добави и rake...

 5. @Мария, стандартният срок за домашното е една седмица. Вие имахте малко повече от това, тъй като пуснахме задачата не в понеделник вечер, а предния ден (неделя) на обяд. Признавам, че не беше много по-дълго от преди, но все пак е по-дълъг.

  Вероятността да се съгласим да удължим срок за домашно намалява прогресивно с приближаването на въпросния краен срок. Ако ни питате последния ден, вероятността е много, много малка.

  Най-малкото, не би било честно спрямо хората, които въпреки натоварването, са намерили време и енергия да предадат домашното.

  Единственият донякъде смислен аргумент, който бих приел, е голямото ви натоварване в момента, въпреки, че и това е спорно. Всичко е въпрос на приоритети, а понякога човек просто не може да свърши всичко, което му се е струпало и трябва да се примири с това.

  Трябва да отбележа, че ти не беше особено убедителна в аргументацията си по-горе защо трябва да удължим срока.

  Ще го удължа до сряда по същото време.

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.